| Хотел | Галерия | Цени | Оферти | Услуги | Резервация | Връзки | Контакт |


Вижте снимките от галерията като слайд-шоу

Село Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в страната. Разположено е на едноименното скалисто плато, само на 4 км североизточно от гр. Велико Търново. С монументалната и неповторима възрожденска архитектура от 16-17 в. на къщите и църквите и природните си дадености Арбанаси е истински рай за туристите.

Къщите-крепости впечатляват със суровия си външен вид и високи каменни огради, които силно контрастират с китните дворове и неповторимия уют и удобство на интериора. Таваните, вратите, мебелите и прозорците са богато украсени с дърворезби, стените са декорирани с гипсоелементи, изписани с цветя. Това са уникални паметници от нашето архитектурно и художествено наследство, поради което с. Арбанаси често е посещавано не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници и др.

С царски указ от 1921 г. село Арбанаси е обявено за курорт, а през 2000 г. - за архитектурен резерват и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

В селото има 5 църкви и 2 манастира, строени в края на 16 и началото на 17 век. Със здравите си високи зидове, малките си прозорци и непристъпните, оковани с желязо дъбови врати те хармонично се вписват в общия архитектурен вид на селището. Почти лишени от външна украса, вътре черквите са богато изографисани и украсени с невероятно красиви дърворезби и живопис.

"Рождество Христово" е най- старата от тях и с най-живописна декорация. Най-голяма е църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил".

Църквите "Св. Георги" и "Св. Димитър" датират съответно от 1661 г. и 1612 г. Непосредствено до селището са построени и двата действащи в момента манастира - "Св. Николай" и "Успение Богородично".

В Арбанаси са 80 запазени къщи, от които 36 са национални паметници на културата. Две от най-интересните са къщите-музеи - Костанцалиевата и Хаджиилиевата.

За блясъка на Арбанаси и до днес напомнят многобройни жилищни и култови сгради, традиции и обичаи, свързани с бита и културата на старите му обитатели.

Днес селото живее нов живот като архитектурно-художествен резерват.

Уникалните му природни и културно-исторически дадености и непосредствената му близост до Велико Търново го правят привлекателно място за посещения. Старинната атмосфера е елегантно съчетана с модерно туристическо обслужване.

"АКЦЕНТ-Д" - интернет проектиране